Comunicat de presă al Băncii de Economii S.A.
Stimate doamne, stimaţi domni!
Scopul prezentului briefing este informarea societăţii despre rezultatele emisiunii suplimentare de acţiuni a Băncii de Economii S.A., efectuată în perioada 07.08.2013 – 29.08.2013 în conformitate cu decizia Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din 02.08.2013.
Conform Hotărârii Parlamentului nr. 152 din 21.06.2013, a fost aprobat raportul Comisiei de anchetă care include recomandări de depăşire a situaţiei insuficienţei capitalului Băncii. Comisia de anchetă a propus trei variante posibile de depăşire a situaţiei insuficienţei capitalului Băncii, şi anume:
- Naţionalizarea Băncii;
- Cedarea controlului unui investitor privat cu menţinerea de către stat a pachetului de blocaj;
- Majorarea capitalului statutar al debitorilor Băncii de Economii S.A. care au la această Bancă credite neperformante, cu scopul rambursării acestora.
Comisia pentru Desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiţionale de privatizare a proprietăţii publice a aprobat propunerea acţionarilor privaţi cu privire la efectuarea emisiunii suplimentare de acţiuni în mărime de 80 milioane lei şi investiţii în mărime de 1 miliard lei, pentru depăşirea situaţiei create în cadrul Băncii şi asigurarea dezvoltării durabile ulterioare a instituţiei, cu condiţia păstrării în gestiunea statului a unui pachet de blocaj de acţiuni, şi anume 33.3 %+ 1 acţiune.
La data de 29 august 2013 a fost finalizat şi aprobat procesul de emisie de către Consiliul Băncii.
Emisia a fost efectuată cu respectarea tuturor normelor procedurale a legislaţiei în vigoare, aceasta fiind confirmată prin autorizaţia Băncii Naţionale a Moldovei şi deciziei Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare Nr. 42/1 din 04.09.2013.
Ca rezultat al emisiei, cota statului va constitui 33.3% +1 acţiune, ceea ce constituie un pachet de blocaj, şi oferă statului posibilitatea de participare în conducerea Băncii.
În urma emisiei efectuate, dar şi a investiţiilor acţionarilor privaţi în mărime de 1 mlrd. lei, se va majora esenţial Capitalul Normativ Total al Băncii, ceea ce va permite majorarea valorii de piaţă a pachetului de acţiuni aflat în posesia Statului, fără implicarea costurilor financiare din partea statului.
Măsurile luate de către stat şi de către acţionarii privaţi vor asigura în totalitate stabilitate financiară Băncii, dar şi vor impulsiona dezvoltarea acesteia.
Luînd în consideraţie cele menţionate, vreau să dau asigurări tuturor clienţilor Băncii că Banca de Economii S.A. a fost şi rămâne unul din liderii sistemului Bancar din Republica Moldova.
Dl. Ivan Crivceanschi
Preşedinte al Băncii de Economii S.A.
04.09.2013